Mladić iz Pazove ucrtava predele Srbije na Gugl mapi

Bez autora
Oct 26 2011

Dok Nemanja Bračko, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, stvar nije uzeo u svoje ruke, stranci su na velikoj svetskoj Guglovoj mapi u Srbiji mogli da vide samo tri puta: E70, E75 i Ibarsku magistralu. Zahvaljujući ovom magu računarstva, Srbija je danas svetu ponuđena kao na dlanu, a većina mesta ucrtana je do nivoa ulica. Nemanja Bračko (24) živi u Staroj Pazovi gde je završio Srednju tehničku školu, a na Računarskom fakultetu u Beogradu trenutno pohađa master studije.Njegova najveća strast je crtanje mapa, ali ga to nije sprečilo da usput sa engleskog na srpski prevodi aplikacije za računare, mobilne telefone, pa čak i poslednju verziju čuvene Kasperski antivirus aplikacije.

Mladić iz Pazove ucrtava predele Srbije na Gugl mapiDok Nemanja Bračko, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, stvar nije uzeo u svoje ruke, stranci su na velikoj svetskoj Guglovoj mapi u Srbiji mogli da vide samo tri puta: E70, E75 i Ibarsku magistralu.

Zahvaljujući ovom magu računarstva, Srbija je danas svetu ponuđena kao na dlanu, a većina mesta ucrtana je do nivoa ulica.

Nemanja Bračko (24) živi u Staroj Pazovi gde je završio Srednju tehničku školu, a na Računarskom fakultetu u Beogradu trenutno pohađa master studije. Njegova najveća strast je crtanje mapa, ali ga to nije sprečilo da usput sa engleskog na srpski prevodi aplikacije za računare, mobilne telefone, pa čak i poslednju verziju čuvene Kasperski antivirus aplikacije. Sve ovo njegovi najbliži u početku su shvatali kao igru, a od crtanja ga odvraćali uz obrazloženje da je to čisto gubljenje vremena. Stvar je postala ozbiljna tek kad ga je čuvena svetska kompanija „Gugl” angažovala kao regionalnog moderatora za Republiku Srbiju, a predstavnica tima „Gugl Map Maker” Džesika Fand ga pozvala na samit u Barselonu.

- U početku nisam mogao da poverujem, pa sam najpre rešio da proverim autentičnost poziva. Ispostavilo se da me je stvarno zvala Džesika Fand i da se moj trud ipak isplatio. Znajući da ću time pomoći prvenstveno Srbiji, „Guglu” i mnogim korisnicima, usrećilo me je i saznanje da ću učestvujući na samitu unaprediti svoje znanje i dobiti još veću motivaciju da crtam - priča Nemanja.

Pored ucrtavanja granica mesta, lokalnih samouprava, opština, puteva, pruga, reka, Nemanja je na „Gugl” mapi za Srbiju ucrtao i mnoge „tačke od interesa”: parkove, poslovne centre, banke, policijske stanice, domove zdravlja i škole.

- Ucrtao sam i NAVAK-ovu stazu u Subotištu, a zabeležio i skoro sve propratne objekte. Ono što izdvaja Staru Pazovu od drugih mesta i država u kojima je dozvoljeno crtanje jeste to što je uneta jedna četvrtina svih kućnih brojeva. Prikupljanje kućnih brojeva sa terena i ucrtavanje u kartu radim sam i za to mi je bilo potrebno šest meseci - ističe Nemanja.

Mapa je, kaže, od ogromnog značaja za Srbiju jer je „Gugl” aplikacija dostupna za sve računare i skoro sve mobilne telefone, a već za koju godinu „Gugl maps” naći će se i u svim navigacionim uređajima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik